Krikett.Sport
Nyitóoldal
Érdekességek - Nyitólap
Krikett a művészetekben
Filmek és a krikett
Irodalom és a krikett
Zene és a krikett
Krikett-történeti érdekességek
A korai történetből
Balesetek és bortányok
A sportszerűség példái
Nagy meccsek, nagy győzelmek
Mai érdekességek
Létesítmények
Különös nevek, fogalmak
Apró kulisszatitkok

A krikettet sokan az úriemberek sportjának tartják, és úgy hírlik, ebben a sporban valóban nagyon fontos a sportszerűség. Álljon itt néhány, ezt bizonyító szép példa!

1980, Gundappá Visvanáth

1980 februárjában, Bombayben India és Anglia tesztmérkőzést vívott egymással.

Anglia aktív ütőse éppen Bob Taylor volt, akinek az egyik dobás megcsúszott a lábszárvédőjén. Egy katona pozícióban álló mezőnyjátékos, nem mellesleg az indiai kapitány, Gundappá Visvanáth elkapta a módosult röppályájú labdát, a játékvezető pedig azt jelezte: Taylor kiesett!

A szabályok szerint azonban ilyen elkapásból csak akkor esne ki az ütős, ha a labda előzőleg érintkezett volna az ütőjével (vagy az ütőt tartó kezével). A játékvezető a lábszárvédőn való megpattanást hitte úgy, hogy beleért az ütős, ezért hozta meg a téves döntést.

Ám Visvanáthnak gyanús volt, hogy a hang, amit hallottak, nem a labda és az ütő érintkezésének hangja volt, hanem csak a lábszárvédőt érintette a labda. Így odament Taylorhoz, és megkérdezte, hogy beleért-e az ütővel a labdába: miután pedig az angol játékos nemmel felelt, az indiai kapitány a játékvezetőhöz fordult, és elmondta neki a történteket. A bíró visszavonta a döntését, Taylor így ellenfelének köszönhetően folytathatta a játékot.

2011, Mahendra Szinh Dhoní

Az eset 2011. július 31-én történt egy Anglia és India között vívott tesztmérkőzés 3. napján.

Az ütésben Anglián volt a sor, aktív ütőjátékosuk Eoin Morgan volt, az inaktív Ian Bell. India részéről a dobást Isánt Sarmá végezte, a labdát Morgan a hosszú felső pozícióba ütötte. Úgy tűnt, 4-pontos lesz, mert kimegy a pályáról, de ekkor az indiai mezőnyjátékos, Pravín Kumár bele tudott érni a földön guruló labdába, így az éppen nem érte el a pálya határát. Kumár azonban ezt nem látta, mert ő maga a lendülettől kivetődött a pályán kívülre. Amikor feltápászkodott, abban a tudatban, hogy a labda elérte a határt, visszadobta azt középre, hogy véget érhessen a játék (ugyanis ez volt a teaszünet előtti utolsó játszma utolsó dobása). A két angol ütős, akik egyébként eközben 3 futást is teljesítettek, szintén azt hitték, a labda elérte a határt, így nyugodtan elkezdtek lesétálni a pályáról, és már talán a teán gondolkodtak, amikor a visszadobott labdát Mahendra Szinh Dhoní elkapta, továbbította a rövid felső mezőnyjátékosnak, Abhinav Mukundnak, aki pedig szépen ledöntötte a kaput, hiszen az ütős elhagyta a vonalat.

Mivel a játékvezető nem jelzett 4-pontos határeseményt, nem kiáltott holt labdát, és nem jelezte a játék végét sem, így a kapudöntés szabályos kifutásnak számított. A játékvezetők sokáig tanácskoztak, hogy mi legyen, de a szabályok egyértelműek voltak: a kapuhoz közelebb tartozkodó Bell kiesett.

Tudni kell, hogy a krikettben a játékvezető csak akkor küldhet ki egy ütőjátékost, ha az ellenfél apellál a játékvezetőhöz a kiesés érdekében. Ez az esetek 99,9...%-ában nyilván megtörténik, az indiaiak a játék hevében természetesen most is megtették. A teaszünet alatt azonban kicsit átgondolták a helyzetet, és mivel úgy érezték, igazságtalan volt így kiejteni egy játékost, ezért kapitányuk, Dhoní a játékvezetőhöz fordult és utólag visszavonta az apellációt. Így Bell visszatérhetett a pályára.

Ezért a gesztusért később Dhoní megkapta a rangos AIPS-díjat, amit különösen sportszerű játékosok érdemelnek ki. Ő lett az első krikettező, aki elnyerte ezt az elismerést.


Ez a Krikett.Sport - a legnagyobb magyar krikettoldal. Alapítva: 2019. május 18.

Az oldalon található összes szöveget az oldal szerkesztői írták, az összes színes rajzot ők készítették, nem másoltak semmit sehonnan.

Hasznos linkek:

Magyar Krikettszövetség

ESPN Cricinfo, a világ legnagyobb krikettoldala (egyelőre magyarul sajnos nem érhető el)

Üzenet a Krikett.Sport főszerkesztőjének