Krikett.Sport
Nyitóoldal
Érdekességek - Nyitólap
Krikett a művészetekben
Filmek és a krikett
Irodalom és a krikett
Zene és a krikett
Krikett-történeti érdekességek
A korai történetből
Balesetek és bortányok
A sportszerűség példái
Nagy meccsek, nagy győzelmek
Mai érdekességek
Létesítmények
Különös nevek, fogalmak
Apró kulisszatitkok

Lejt a pálya

A világ leghíresebb krikettpályája egyértelműen a londoni Lord’s, amit sokan egyszerűen úgy emlegetnek, mint a krikett otthona.

Ez a stadion több érdekességről is ismert, például arról, hogy itt működik a világ legrégebbi sportmúzeuma, arról, hogy itt épült fel a világ első teljesen alumíniumból készült fél-héjszerkezetes építménye, a médiaközpont - és arról is, hogy lejt a pálya, nem is kicsit. A déli rész ugyanis mintegy 2,5 méterrel lejjebb fekszik, mint az északi!

A tulajdonostól, a Marylebone Cricket Clubtól már többen kérték, hogy szüntessék meg a szintkülönbséget, ők azonban ezt mindig visszautasították, mondván, hogy akkor teljes újjáépítésre lenne szükség, és a talaj tömörödési ideje miatt akár 5 évig nem lehetne mérkőzéseket rendezni benne. Az évek során csak kisebb szintezési javítások történtek.

A pálya lejtése a dobóknak kedvez. A dobósáv délnyugati vége felől történő dobás esetén inkább a varratos, az északkeleti végről való dobáskor főleg a görbítő módszer számára jelent előnyt, és főképpen akkor csúcsosodik ki a hatása, amikor az ütőjátékos jobbkezes.

A Lord’snak volt egy híres lakója is: 1952-től 1964-ig a stadionban élt Péter, a kandúrmacska! 1950-ben jött a világra, így elmondható, hogy szinte teljes életét itt élte le. Ő volt a krikett-történelem egyetlen állata, akinek halálhírét a híres Wisden Cricketers’ Almanack is leközölte. Azt írták róla, gyakran kószált a pályán, és a televíziós közvetítésekben is rendszeresen megjelent, ennek ellenére ma egyetlen fénykép sem ismert róla.

A stadion adatlapja elérhető itt.

A rekordstadion

A világ legnagyobb krikettstadionja az ausztráliai Melbourne-ben található, a hivatalos neve nem túl fantáziadús: Melbourne Cricket Ground, azaz melbourne-i krikettpálya. De a beceneve sem túl érdekes: G.

Annál érdekesebb maga az épület, amelyet első formájában 1853-ban építettek fel, azóta pedig szinte folyamatosan alakítják át és újítják fel. Manapság körülbelül 100 000 férőhelyes, de korábban ennél jóval többen is befértek: 1970-ben például egy ausztrálfutball-mérkőzésen 120 000-nél is többen voltak, 1959-ben pedig Billy Graham keresztény prédikátor 130 000 ember előtt beszélt a stadionban.

Nem csak abban csúcstartó a G, hogy a krikettstadionok közül ide fér be a legtöbb néző, hanem abban is, hogy a világ összes sportágához tartozó összes stadion közül itt vannak a legmagasabb világítóoszlopok.

Hosszú története során több érdekesség is történt itt. 1869-ben például itt rendezték Victoria állam első kerékpárversenyét, a második világháborúban pedig, amikor az amerikaiak kezére került, Camp Murphy névre keresztelték át. A krikett szempontjából történelmi esemény volt, hogy 1877. március 15. és 19. között itt tartották a világ első tesztmérkőzését! Aztán persze még sok másikat is, többek között a 100. évfordulón egy emlékmérkőzést, amit ugyanúgy Ausztrália nyert meg és ugyanúgy 45 futással, mint 100 éve a legelsőt.

Egy botrány is fűződik a stadionhoz: 1981-ben itt történt meg Trevor Chappell híres alsó dobása.

További különlegesség, hogy a nézőtér egyforma kék székei között található egy sárgás színű szék is, amit ott helyeztek el, ahol a stadion történetének leghosszabb 6-pontos ütése földet ért. Úgy tudni, bár nincsenek erről biztos adatok, hogy ez az ütés 1993-ban történt és Simon O’Donnell nevéhez fűződik.

A stadion adatlapja elérhető itt.


Ez a Krikett.Sport - a legnagyobb magyar krikettoldal. Alapítva: 2019. május 18.

Az oldalon található összes szöveget az oldal szerkesztői írták, az összes színes rajzot ők készítették, nem másoltak semmit sehonnan.

Hasznos linkek:

Magyar Krikettszövetség

ESPN Cricinfo, a világ legnagyobb krikettoldala (egyelőre magyarul sajnos nem érhető el)

Üzenet a Krikett.Sport főszerkesztőjének