A törvények
A törvények teljes szövege
Krikett.Sport KRIKETTLEXIKON
Alapfogalmak
Labda
Ütő
Kapu, karók, pálcák
Dobósáv, vonalak, téglány, védett terület
A játékvezetők és jelzéseik
Futás
Holt labda
Rossz dobás, széles dobás, szabadütés
Határ, határesemény
Kiesési módok
Kidobás
Elkapás
Láb a kapu előtt (LKE)
Kifutás
Leverés
Sajátkapu-döntés
Labda kétszeri megütése
Mezőnyjáték akadályozása és kezezés
Időtúllépés

A sajátkapu-döntés

Röviden

Egy ütőjátékos akkor esik ki sajátkapu-döntés által, ha nem történt rossz dobás, és az ütőjátékos véletlenül ledönti a saját kapuját. Ez történhet akár úgy, hogy megtántorodik és ráesik, akár úgy, hogy az ütője valahogy eltalálja a kaput, de akár úgy is, hogy az ütő kiesik a kezéből, vagy a sisak leesik a fejéről, és ezek valamelyike veri le a pálcákat.

Néhány megjegyzés

A krikettben a sajátkapu-döntés valami olyasmi, mint a fociban az öngól. Csak jóval ritkább.

Külön felhívnám a figyelmet a helyesírásra. A saját kapu kifejezés két szóba írandó, a kapudöntés pedig egybe, de ha a saját kapu ledöntéséről van szó, akkor az egyik úgynevezett mozgószabály (a helyesírási szabályzat 141/b pontja) értelmében sajátkapu-döntés lesz a helyes alak.

Részletes szabályok

Több lehetőség van arra, hogy a sajátkapu-döntés teljesüljön, de mindegyiknek feltétele, hogy a dobójátékos már eljusson addig a pontig, amikor felveszi a dobólépést (tehát a közvetlenül a dobás pillanata előtti lépést). Ha még nem volt dobólépés, vagy volt, de a labda nem került eldobásra, és úgy dőlt le a kapu, akkor csak simán holttá válik a labda, és új dobás jön. De ha megvolt a dobólépés, a dobó eldobta a labdát, és az alábbiak bármelyike alapján dönti le az ütős a kapuját, akkor tehát kiesik:

1. Akkor döntötte le a kaput, amikor az eldobott labdát fogadta vagy arra készült, hogy fogadja.

2. Akkor döntötte le a kaput, amikor elütötte vagy megpróbálta elütni a labdát, és éppen nekiindult az első futásnak.

3. Nem is próbálta meg megjátszani a labdát, viszont közvetlenül azután, hogy lehetősége lett volna megjátszani, elindult az első futásra, és ekkor döntötte le a kaput.

4. Akkor döntötte le a kaput, amikor kapuját védve másodszor is megpróbált beleütni a labdába. (Általában tilos kétszer beleütni, de a kaput védve szabad.)

Viszont ha már nem az első futásnak való nekiindulás történt, amikor ledöntötte a kaput, hanem már fut vagy többedik futásnak indult neki, az már nem számít sajátkapu-döntésnek. Ugyancsak nem esik ki akkor sem, ha akkor döntötte le a kapuját, amikor azt próbálta meg elkerülni, hogy kifussák vagy leverjék.

Bár a dobójátékosnak nem feltétlenül van tényleges érdeme az ütőjátékos sajátkapu-döntésében, mégis az ilyetén módon történő kiesést is hozzáadják a dobó egyéni statisztikáihoz, mint szerzett kapu.

Példák videón


Ez a Krikett.Sport - a legnagyobb magyar krikettoldal (lesz). Alapítva: 2019. május 18.

Az oldalon található összes szöveget az oldal szerkesztői írták, az összes színes rajzot ők készítették, nem másoltak semmit sehonnan.

Hasznos linkek:

Magyar Krikettszövetség

ESPN Cricinfo, a világ legnagyobb krikettoldala (egyelőre magyarul sajnos nem érhető el)

Üzenet a Krikett.Sport főszerkesztőjének