A törvények
A törvények teljes szövege
Krikett.Sport KRIKETTLEXIKON
Alapfogalmak
Labda
Ütő
Kapu, karók, pálcák
Dobósáv, vonalak, téglány, védett terület
A játékvezetők és jelzéseik
Futás
Holt labda
Rossz dobás, széles dobás, szabadütés
Határ, határesemény
Kiesési módok
Kidobás
Elkapás
Láb a kapu előtt (LKE)
Kifutás
Leverés
Sajátkapu-döntés
Labda kétszeri megütése
Mezőnyjáték akadályozása és kezezés
Időtúllépés

A mezőnyjáték akadályozása és a kezezés

Röviden

Egy ütőjátékos akkor esik ki mezőnyjáték akadályozása által, ha szóval vagy tettekkel szándékosan zavarja a mezőnyjátékot, illetve akkor is, ha a dobó által eldobott labdát az ütőt nem tartó kezével szándékosan megüti.

Megjegyzések

2017-ig a kezezés önálló tényállásnak minősült, de ekkor kicsit átszerkesztették a törvényeket, és innentől kezdve ez is beletartozik a mezőnyjáték akadályozásába.

Egyébként a mezőnyjáték akadályozása (annak bármely formája) igen ritkán történik meg.

Részletes szabályok

Nincs pontosan definiálva, hogy általában mi számít a mezőnyjáték szóval vagy tettekkel történő zavarásnak, ezt mindig a játékvezetőnek kell megítélnie. A törvény néhány konkrét esetet azonban megemlít. Az viszont ki van kötve, hogy ha a kérdéses cselekedet nem volt szándékos, vagy ha sérülés elkerülésének céljából történt, akkor nincs szó mezőnyjáték akadályozásáról, nem esik ki a játékos.

Ha elkapás megakadályozása történik, az viszont biztosan ide tartozik. Ha a dobás nem volt rossz dobás, akkor mindegy, hogy melyik ütőjátékos szabálytalankodik, mindenképpen az aktív ütős fog kiesni (aki a labdát elütötte), viszont ha a dobás rossz dobás volt, akkor az esik ki, aki szabálytalankodik.

Az is egy konkrét példa mezőnyjáték akadályozására, ha az ütőjátékos visszaüti/visszajuttatja a labdát (akár ütővel, akár személyének más részével) egy mezőnyjátékosnak, anélkül, hogy az illető ebbe beleegyezett volna.

Ha elkapás megakadályozása történt, akkor hiába voltak esetleg teljesített futások, azokért nem jár meg a pont, de minden más esetben megkapják a pontokat azokért a futásokért, amit a szabálytalan cselekedet előtt teljesíteni tudtak. Ha valami miatt büntetőpontok járnak valakinek, azt is mindenképpen megadják.

Ha valamelyik ütőjátékos küldöncöt alkalmaz, és a küldönc követi el a mezőnyjáték akadályozását, akkor az az ütőjátékos esik ki, akié a küldönc.

A dobójátékos egyéni statisztikájához viszont egyik esetben sem adják hozzá az így megszerzett kaput.

Példák videón

Ez a fajta kiesés csak ritkán, különös esetekben történik meg, néha nem is egyértelmű, hogy például szándékos volt-e. A legtöbb példa arra van, hogy egy elütött, majd visszadobott labdát még egyszer megüt a játékos. De látható kezezés és mezőnyjátékos-feltartás is az alábbi videón.


Ez a Krikett.Sport - a legnagyobb magyar krikettoldal (lesz). Alapítva: 2019. május 18.

Az oldalon található összes szöveget az oldal szerkesztői írták, az összes színes rajzot ők készítették, nem másoltak semmit sehonnan.

Hasznos linkek:

Magyar Krikettszövetség

ESPN Cricinfo, a világ legnagyobb krikettoldala (egyelőre magyarul sajnos nem érhető el)

Üzenet a Krikett.Sport főszerkesztőjének