A törvények
A törvények teljes szövege
Krikett.Sport KRIKETTLEXIKON
Alapfogalmak
Labda
Ütő
Kapu, karók, pálcák
Dobósáv, vonalak, téglány, védett terület
A játékvezetők és jelzéseik
Futás
Holt labda
Rossz dobás, széles dobás, szabadütés
Határ, határesemény
Kiesési módok
Kidobás
Elkapás
Láb a kapu előtt (LKE)
Kifutás
Leverés
Sajátkapu-döntés
Labda kétszeri megütése
Mezőnyjáték akadályozása és kezezés
Időtúllépés

Láb a kapu előtt (LKE)

Röviden

Az ütőjátékos akkor esik ki láb a kapu előtt (LKE) által, ha nem történt rossz dobás, az eldobott labda elakad a testében (a lábában) anélkül, hogy az ütőjével beleért volna a labdába, és úgy ítélik meg, hogy ha nem akadt volna el, akkor eltalálta volna a kaput. Még néhány apró részletnek is teljesülnie kell, ezek a lejjebbi részletező fejezetben olvashatók.

Néhány megjegyzés

A viszonylag gyakori kiesési módok közül az LKE a legkevésbé látványos, de ahogy a fociban is egy szöglet előtti kavarodás után a kapuba véletlenül bepattanó labda ugyanolyan gólt ér, mint a félpályáról belőtt, így az LKE is ugyanolyan fontos, mint mondjuk egy gyönyörű kidobás.

Viszont sokszor nem túl könnyű eldönteni, hogy fennáll-e az LKE. Valószínűleg emiatt a bizonytalanság miatt van az, hogy ha gyanús, hogy megtörtént, akkor a közelben álló mezőnyjátékosok mindegyike heves kiabálásba, apellálásba kezd. A bizonytalan esetekre, ha a versenyszabályzat lehetővé teszi, egy csapat kérhet videós visszanézést, de általában az ilyen visszanézéskérési lehetőségek száma egy mérkőzésen korlátozott.

Részletes szabályok

Egészen pontosan 5 feltételnek kell teljesülnie, hogy az ütőjátékos láb a kapu előtt miatt essen ki:

1. A dobás nem rossz dobás.

2. A labda vagy nem pattanik le a földre, mire eléri az ütőjátékost, vagy ha lepattanik, akkor ez a lepattanás a két kapu közötti vonalban vagy az ettől a vonaltól a kéz oldal felé eső területen történik.

3. A labda elakad az ütőjátékos valamely részében, úgy, hogy előtte nem érintkezett az ütővel. Ha pont egyszerre találja el az ütőt és a játékos testét, akkor a láb a kapu előtt NEM teljesül!

4. A labda és a személy érintkezési pontja vagy a két kapu közötti vonalban van, vagy ha az ütős nem tett valódi kísérletet arra, hogy megjátssza a labdát, akkor az is megengedett, hogy az érintkezési pont a kapukat összekötő vonaltól a kéz oldal felé eső területen legyen.

5. A labda eltalálta volna a kaput, ha nem akadt volna el.

Ha a labda többször is érinti a játékost, akkor az utolsó 3 pont értelmezésénél csak a legelső elakadást kell tekinteni.

Ha megtörtént az LKE, akkor a ki nem esett ütőjátékosnak az eredeti helyén kell maradnia, az újonnan bejövő ütős (ha van) a kiesett ember helyét foglalja el.

Mivel az LKE legnagyobbrészt a dobójátékos érdeme, ezért az így szerzett kaput beleszámítják az egyéni statisztikáiba is. Az angol eredménylapon lbw, a magyaron lke jelölést alkalmaznak.

Példák videón


Ez a Krikett.Sport - a legnagyobb magyar krikettoldal (lesz). Alapítva: 2019. május 18.

Az oldalon található összes szöveget az oldal szerkesztői írták, az összes színes rajzot ők készítették, nem másoltak semmit sehonnan.

Hasznos linkek:

Magyar Krikettszövetség

ESPN Cricinfo, a világ legnagyobb krikettoldala (egyelőre magyarul sajnos nem érhető el)

Üzenet a Krikett.Sport főszerkesztőjének