A törvények
A törvények teljes szövege
Krikett.Sport KRIKETTLEXIKON
Alapfogalmak
Labda
Ütő
Kapu, karók, pálcák
Dobósáv, vonalak, téglány, védett terület
A játékvezetők és jelzéseik
Futás
Holt labda
Rossz dobás, széles dobás, szabadütés
Határ, határesemény
Kiesési módok
Kidobás
Elkapás
Láb a kapu előtt (LKE)
Kifutás
Leverés
Sajátkapu-döntés
Labda kétszeri megütése
Mezőnyjáték akadályozása és kezezés
Időtúllépés

A leverés

Röviden

Egy ütőjátékos akkor esik ki leverés által, ha nem történt rossz dobás, és az ütőjátékos ütéskor kilép az ütővonal elé, de eközben a kapus megszerzi a labdát, és ledönti vele a kaput.

Néhány megjegyzés

A leverés nem túl gyakori, de azért nem is ritka kiejtési mód, és megjegyzendő, hogy a Húsz20-as krikettben többször fordul elő, mint a másik játékrendszerekben. Igen hasonló a kifutáshoz, hiszen ott is az a lényeg, hogy az ütős a vonalon kívül tartózkodik, és eközben ledöntik a kapuját.

Leverés leginkább a lassabb (pl. pörgetett) dobások esetén fordul elő, mert a gyors dobásoknál a kapus hátrébb, a kaputól távolabb helyezkedik el.

Bár logikailag nem helyes, de ha a leverés teljesül, akkor szokták azt is mondani, hogy az ütőjátékost leverték.

Részletes szabályok

Az ütővonal elé történő kilépés azt jelenti, hogy testének és ütőjének egyetlen pontja sem érintkezik a talajjal az ütővonal mögött. Az ütővonal a kapu előtt 122 cm-rel húzódik, és a talajra felfestett több centi széles csík hátsó, tehát kapuhoz közelebbi széleként van meghatározva.

A kapu ledöntése azt jelenti, hogy a karók tetejéről elmozdul (leesik) legalább egy pálca, vagy egy karó kifordul a földből, és mindezt vagy a labda okozza, vagy a kapus labdát tartó keze.

Az mindegy, hogy a kapusról hogyan került vagy pattant a labda a kapura: az is érvényes, ha a kapus rádobta, de akár az is, ha rárúgta vagy csak a testéről véletlenül rápattant.

Feltétel viszont, hogy más mezőnyjátékos ne érjen bele a labdába. Ha ez megtörténik, és úgy dől le a kapu, akkor az ütős kifutással esik ki. Ugyancsak kifutásnak számít, ha az ütőjátékos nem az ütés elvégzésének kísérlete miatt lép ki a vonal elé, hanem futni indul, és ezért van a vonalon kívül.

Ha az ütős azért lépett ki a vonal elé, hogy ezzel valamilyen sérülést kerüljön el, akkor nem érvényes a leverés, nem esik ki a játékos.

A leverést célzó apellálásra mindig az aktív ütőjátékos végén (a keresztláb mezőnypozíció táján) álló játékvezetőnek kell válaszolnia.

Ha leverés történt, akkor a ki nem esett ütősnek az eredeti helyén kell maradnia, az újonnan bejövő ütős (ha van) a kieső játékos helyére jön be.

Mivel a leverés fontos közreműködője a dobójátékos, ezért ha így esik ki valaki, azt a kaput hozzáadják a dobó egyéni statisztikáihoz is. Az eredménylapon emellett feltüntetik a leverést végző kapus nevét is, az angol lapon st, a magyaron l jelöléssel.

Példák videón


Ez a Krikett.Sport - a legnagyobb magyar krikettoldal (lesz). Alapítva: 2019. május 18.

Az oldalon található összes szöveget az oldal szerkesztői írták, az összes színes rajzot ők készítették, nem másoltak semmit sehonnan.

Hasznos linkek:

Magyar Krikettszövetség

ESPN Cricinfo, a világ legnagyobb krikettoldala (egyelőre magyarul sajnos nem érhető el)

Üzenet a Krikett.Sport főszerkesztőjének