A törvények
A törvények teljes szövege
Krikett.Sport KRIKETTLEXIKON
Alapfogalmak
Labda
Ütő
Kapu, karók, pálcák
Dobósáv, vonalak, téglány, védett terület
A játékvezetők és jelzéseik
Futás
Holt labda
Rossz dobás, széles dobás, szabadütés
Határ, határesemény
Kiesési módok
Kidobás
Elkapás
Láb a kapu előtt (LKE)
Kifutás
Leverés
Sajátkapu-döntés
Labda kétszeri megütése
Mezőnyjáték akadályozása és kezezés
Időtúllépés

A kidobás

Röviden

Kidobás a krikettben

Az ütőjátékos akkor esik ki kidobás által (úgy is mondják, hogy kidobták), ha nem történt rossz dobás, és a dobó által eldobott labda eltalálja és ledönti a kaput.

Részletes szabályok

A kapu ledőlésének az számít, ha legalább egy pálca elmozdul (leesik) a tetejéről vagy legalább egy karó kifordul a földből. Ha a nagy szél miatt pálcák nélkül folyik a játék, akkor a játékvezető dönti el, hogy a kapu ledőltnek minősül-e.

A kidobás akkor is érvényes, ha az ütőjátékoson vagy az ő ütőjén megpattanik, megcsúszik a labda, és úgy dől le a kapu. Viszont ha egy mezőnyjátékos (akár a kapus) vagy véletlenül egy játékvezető ér bele a labdába, akkor már nem lehet szó kidobásról, legfeljebb kifutás, leverés vagy mezőnyjáték akadályozása okozhatja az ütős kiesését, ha fennáll valamelyik.

Kidobás esetén a ki nem esett ütőjátékosnak az eredeti helyén kell maradnia, az újonnan bejövő ütős (ha van) a kieső helyét foglalja el.

Ha kidobás van, akkor az ütőst mindenképpen úgy könyvelik el, hogy kidobás által esett ki, akkor is, ha egyúttal más kiesési mód is megtörténik.

Mivel a kidobás a dobójátékos érdeme, ezért az ő egyéni statisztikájához is hozzáadják az így szerzett kaput. Ha az eredménylapokon az ütőjátékos neve mellett csak a dobójátékos nevét tüntetik fel (angol eredménylapon b betűvel, magyaron kd jelzéssel), abból tudni lehet, hogy kidobás áldozata lett.

Példák videón


Ez a Krikett.Sport - a legnagyobb magyar krikettoldal (lesz). Alapítva: 2019. május 18.

Az oldalon található összes szöveget az oldal szerkesztői írták, az összes színes rajzot ők készítették, nem másoltak semmit sehonnan.

Hasznos linkek:

Magyar Krikettszövetség

ESPN Cricinfo, a világ legnagyobb krikettoldala (egyelőre magyarul sajnos nem érhető el)

Üzenet a Krikett.Sport főszerkesztőjének